Goud, een goede belegging?

Een goede optie voor personen die vrezen voor hun spaargeld, is beleggen in goud. Heb jij dit wel eens overwogen? Als we kijken naar de historie is de goudprijs alleen maar omhoog gegaan. Er wordt om deze reden door verschillende mensen gedacht dat goud een prima belegging kan zijn. Is dat zo?

Dit jaar is de prijs van goud echter enorm gekelderd. Opmerkelijk is wel dat het edelmetaal onder de gemiddelde consument juist een stuk populairder is geworden het afgelopen jaar.

China en de goudprijs

goudprijsIn China zijn een paar beleggers die voor deze prijsdaling verantwoordelijk kunnen worden gehouden. In China heeft een fabrikant meer dan 2 keer zoveel sieraden met goud afgeleverd als normaal gesproken het geval was. Een grotere hoeveelheid goud op de markt zorgt voor een stuk lagere goudprijs. Deze prijsdaling heeft dus niks te maken met mensen die ineens al hun gouden producten van de hand doen.

US Dollar

Ook de US Dollar die sterker geworden is, is een reden dat de goud prijs per gram wat is gedaald. Daardoor wordt de Yen zwakker en dit kan druk op de prijs van goud uitwerken.

Uiteraard zijn er over het edelmetaal ook een aantal sterke verhalen te vinden, vooral het internet staat er vol mee. Geruchten zeggen bijvoorbeeld dat de Amerikanen de goudprijs zo laag mogelijk willen houden, zodat de Dollar aantrekkelijker zal blijven.

Er zijn geen harde bewijzen voor deze speculaties. Er wordt ook gesproken over regering van China die een deel van de goudmarkt in handen proberen te krijgen doordat ze helemaal geen vertrouwen in de Amerikaanse munt hebben (de Dollar). Echte bewijzen om deze geruchten te ondersteunen ontbreken ook deze keer weer. Jammer, maar het blijft natuurlijk leuk om een beetje te speculeren over deze zaken. Vooral op social media en forums kun je veel van dit soort zaken lezen. Wil je trouwens je goud verkopen? Bezoek De Goudwaag dan eens. Een goudeerlijke inkoper in Den Haag.

Goudbaren

Als er wordt geïnvesteerd in het edelmetaal goud, dan is dat vaak niet in fysiek goud maar slechts papieren. Bijvoorbeeld via een fonds. Voor de beleggers die liever in fysiek goud investeren (dat je dus in je hand kunt beetpakken) zijn er verschillende opties. Je kunt een goudbaar kopen. Het keurmerk op goudbaren van LBMA verzekerd je ervan dat je goed goud koopt. Kijkend naar de goudprijs per gram van afgelopen periode, geeft investeren in fysiek goud een goed gevoel.